Home » Ekonomi » Vad är aktievinst?

Vad är aktievinst?

Aktievinst låter som ett väldigt positivt ord i aktievärlden. Detta är inte utan god grund eftersom man generellt kan säga att vinst alltid är ett positivt laddat ord i detta sammanhang.

Aktievinst kan kort och gott förklaras som avkastningen som din aktieportfölj har gett dig. Ut ifrån denna mening skall man vara uppmärksam på vad detta egentligen betyder. Det finns nog en tendens till att gemene man förväxlar aktievinst med en förhoppning om ens personliga aktier.

Detta skall man vara ytters varsam med att göra. Aktievinst är nämligen vad du reellt har vunnit på dina aktier efter du har sålt dem eller att kurserna har stigit. Men inte vad du kanske känner eller förväntar att du har vunnit på dessa.

Det viktiga är att hålla fast vid det faktum att aktievinsten är det du har vunnit och inte vad du räknar med att vinna. Det är ett finansiellt faktum vi har att göra med.

Om vi antar att du har en del aktier som du noga bevakar. Kollar du på kursen en dag och ser att värdet har ökat så har det inget med begreppet aktievinst att göra. Tvärsemot betyder det blott att aktievärdet har stigit med det har inget att göra med vinsten.

Vinsten på en aktie beror nämligen på vad du gav för dina aktier då du köpte dem till vilket pris du kan sälja dem när du väjer att göra detta. Drar du däremot av inköpsbeloppet från försäljningsvärdet får du vinsten på din aktie. Aktien har endast genererat i en vinst om räknestycket slutar med ett positivt värde.

Med etta hoppas jag därför att jag nu har gett dig en god och solid överblick i vad aktievinst egentligen betyder. Det kan ibland vara svårt att förstå skillnaden på alla dessa ekonomiska begrepp som finansvärlden ofta använder.

 

 

 

 

2 Responses so far.

 1. martin skriver:

  i en aktie vinst ingår ut delningen där?? , ex. om en aktie har gått upp på index OMX 11% på ett år är det en ren uppgång eller ingår utdelningen i den uppgången?

  • Bjørn Bergesen skriver:

   Det beror på hur aktiebolagets framtid ser ut. De har inget krav på att dela ut hela vinsten. Har foretaget en utsikt med fortsat vinst får aktieägare som regel en stor del av vinsten. Omvänt kan aktiebolaget välja att inte utdela om utsikten är att det kommer att gå en framtid med förslust.

   Grundläggande läsning kan du se mer av här http://sv.wikipedia.org/wiki/Aktieutdelning

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *