Home » Okategoriserade » Internetbank på mobilen är både smart och enkelt

Internetbank på mobilen är både smart och enkelt

Internetbank är ett välkänt inslag i de flesta svenskars vardag. Praktiskt taget alla svenskar som har en dator och internetuppkoppling kan se sina konton och kontoutdrag hemma bakom skärmen utan att behöva gå till bankautomaten varje gång för att få ett kontoutdrag, vilket har underlättat mycket för både banker och kunder. Det hela har blivit mycket lättare tack vare internetbank på datorn – men också internetbank på mobilen.

 

Är internetbank på mobilen lika bra som på datorn?

Min utgångspunkt för vad jag skriver här är naturligtvis bara baserat på vad jag själv har provat på min egen mobil och internetbank. Personligen har jag en iPhone 4 med där tillhörande Danske Bank (internetbank). Det är mot denna bakgrund jag utttalar mig i denna fråga, vilket jag vill besvara nu.

Internetbank på mobilen är inte helt i nivå med det man upplever på en dator. Systemet är naturligtvis komprimerat en del, möjligheterna är mindre och internetbanken fungerar via mobil förmodligen mer som en sammanställning av din ekonomi och transaktioner på kontot.

 

Man kan precis som på datorn överföra pengar och betala räkningar via internetbank på mobilen. Man kan också läsa meddelanden från banken om man har lust till det. Danske Bank kör med en form som liknar en rullande bräde, där man kan vrida och därmed komma fram till de menyer som man önskar. Internetbank på mobilen lever därför inte helt upp till standarden på datorn, men det är riktigt nära. Man kan inte kolla sina lån, privatlån eller andra ekonomirelaterade saker som dessa.

 

Är internetbank på mobilen lika säkert som på datorn?

Utan att vara säkerhetsexpert på något sätt kan jag säga att säkerheten på den mobila internetbanken är helt ok. Man loggar in med ett säkerhets-ID, som man kan få upplyst på sin internetbank på datorn, och loggar in med denna samt en fyrsiffrig kod, som man själv väljer efter egen önska. När man till exempel ska överföra pengar till ett annat konto, detta görs genom att fylla i samma uppgifter som på den stationära versionen. När överföringen ska godkännas ska man använda sitt nyckelkort, vilket är lite annorlunda i förhållande till datorn, där man använder nyckelkortet till att logga in med, och sen sin personliga kod en gång till när man ska godkänna överföringen. På mobilen fungerar det alltså tvärtom, vilket väl kan förvirra de flesta en aning. Men det är ingen tvekan om att de flesta svenskar är trygga med internetbank på mobilen, när de ska kolla deras ekonomi, konsumtion eller kredit!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *