Home » Okategoriserade » Vad är Bankpaket 1?

Vad är Bankpaket 1?

Bankpaket finns det många. Helt konkret är det i konungariket Danmark erkänt fem Bankpaket till dagens datum. Målet med Bankpaket talar jag om redan nu: de är sjösatta för att rädda den finansiella sektorn, och då speciellt banker som också namnet indikerar, är de kärninstitutionerna som man försöker hjälpa, med hjälp av Bankpaket.

 

Bankpaket 1 blev också kallad ”Stabilitetspaketet” och var den allra första Bankpaket, som blev infört i Danmark. Den blev antagen den 10 oktober 2008 då finanskrisen slog till på allvar. Det egentliga ändamålet med Bankpaket 1 var primärt att hålla handen över de danska instituten, så att förbrukarnas tillit till finansinstituten kunde styrkas, även om det var finanskris och förbrukarna givetvis var oroliga för att investera där bankerna var inblandade.

 

Rent teknisk, det som hände var, att den danska staten utfärdade en garanti för 2 år för alla inlån och enkla fordringar i de danska bankerna och finansinstitut.

 

Efter det har det utfärdats fyra andra Bankpaket, som alla har haft till uppgift att hålla handen över hela samhällsekonomin. Man ska samtidigt komma ihåg, att finanskrisen har varit den största orsaken till att dessa Bankpaket överhuvudtaget har varit nödvändiga. Det hänger ihop med, att när det er kris i ekonomin och alla blir nervösa och håller i pengarna, så kan det hjälpa att staten medverkar till en generell säkerhet för bankerna, så att konsumenterna vågar använda dem igen.

 

Men vad kostar ett sådant här Bankpaket egentligen – vad är priset på den? Det kan sägas mycket enkelt: priset är i form av en sektorbetald risk på 10 miljoner kronor samt en baspremie på 15 miljoner kronor som skulle fördelas på en tioårs period.

 

Det är således många faktorer som är förbundet med Bankpaket 1, då detta är det första i sin sort av Bankpaket. Det intressanta är, att Bankpaket är nödvändiga för att rädda hela samhällsekonomin. Det är viktigt, att människor kan ge kredit till en bank, som de litar på. Bankpaket kan alltså också anses som statens ingrepp i ekonomin, när kriser hotar och det är fara å färde.

 

Paketen är egentligen alla sammanlagda avtal, där bankerna/finansinstitut stöttas först och främst av staten och därefter betalar tillbaka, när de kan. Precis som vanliga kunder och banker!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *