Home » Okategoriserade » Vad är fastighetsskatt?

Vad är fastighetsskatt?

Fastighetsskatt är ett ofta använt begrepp – speciellt i den politiska debatten, som förs i riksdagen och i resten av samhället. Fastighetsskatt kan sägas vara ett mycket använt och abstrakt begrepp, även om det inte är så abstrakt. I detta inlägg vill jag försöka klarlägga begreppets betydelse och relevans i förhållande till banklån och konsumtionslån.

 

Vad är fastighetsskatt egentligen?

Fastighetsskatt är en skatt/avgift som läggs på ägaren/ägarna av en fastighet. Det finns många namn för fastighetsskatt där jordränta är en av synonymerna – kärt barn har många namn. Det är skatteverket som bestämmer hur stor fastighetsskatten ska vara – i Danmark är det således den danska staten och indirekt regeringen som bestämmer, om fastighetsskatten ska höjas eller sänkas. Då det finns många fastighetsägare i Danmark har har det varit ett stort politiskt ämne, eftersom många politiker har försökt att appellera till fastighetsägarna att deras skatt på fastigheten inte kommer att stiga om de vinner valet. Likaledes har man undersökt, hur bostadsägarnas politiska övertygelse har varit beroende av politikernas bud och hållning till fastighetsskatten, vilket understryker hur viktigt ett denna fråga är för lånevärlden och finansvärlden.

 

Hur beräknas det?

Det er inte så att alla fastighetsägare betalar samma fastighetsskatt. Fastighetsskatten är beräknad på fastighetens värde. Den uträknas genom att ta en promille av fastighetens värde. Värdet är det värde som blev fastställd vid den senaste taxeringen. Den skatt du betalar, tillfaller således inte staten direkt, utan först och främst din kommun Det er samtidig kommunen, som fastställer hur många promille fastighetsskatten ska vara. Fastighetsskatt är en irriterande skatt, som många kanske måste ta ett banklån, konsumtionslån eller annat lån för att kunna betala. I sin helhet gör detta att många familjer inte har råd till att investera i sin drömbostad, och samtidigt hjälper det inte heller till att hålla hjulen rullande, vilket är mycket trist.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *