Home » Ekonomi » Så får du styr på din skuld och dina månadsvisa avbetalningar

Så får du styr på din skuld och dina månadsvisa avbetalningar

De flesta som lånar pengar förmår att betala tillbaka dem igen. Men tyvärr finns det en liten grupp människor som blir frestade att undvika att betala av på deras skuld. Det kan finnas många orsaker till att man väljer att inte betala av på skulden, men en sak är säkert: det är en dålig idé. I denna artikeln kan du få tips för hur du undgår att bli frestad av att undvika att avbetala på din skuld och vad du gör om skadan redan är skedd.

Du betalar dyrt för att missa dina avbetalningar

Det har tyvärr blivit väldigt vanligt att man missar att betala en avbetalning när man är skyldig pengar. Det kan hända att man får oförutsedda utgifter som ett tandläkarbesök eller att man har obetalda räkningar som ska betalas så fort som möjligt. Det kan hända för alla och därför är ett lån också byggt upp på ett sätt så att hammaren inte faller tydligt första gången man missar en avbetalning.

Tyvärr finns det många dolda konsekvenser med att man undviker att avbetala på sin skuld. Det kan till exempel vara så att det läggs på extra räntor, avgifter och kostnader på lånet så det blir ännu större än man hade räknat med. Det är ofta så att man har skrivit under på att man vill uppfylla sina månadsvisa avbetalningar från några fasta satser när man lånar pengar och i detta stycket finns det vissa konsekvenser som blir gällande om man inte kan uppfylla sin del av avtalet med återbetalningen. Tyvärr är de många av oss som har en tendens att snabbt springa över detta avsnitt i avtalet då vi i vår egen goda tro är säkra på att vi kan betala tillbaka lånet som avtalat. Om du överväger att låna pengar, så gör dig själv en tjänst och läs igenom avtalet och ta reda på konsekvenserna om du skulle låta bli med att avbetala. På det sättet är det större sannolikhet för att du inte frestas på samma sätt att undvika att avbetala på din skuld när du ska det.

Prata med kreditorn och hitta en lösning

Vissa utgifter kan vara viktigare än att avbetala på skulden. Det kan hända att du ska betala ditt tv-paket, försäkringar eller något annat som blir ogiltiga om du inte betalar dem i tid. I dessa tillfällen kan det vara en bra idé att man tar en amorteringsfri månad på lånet. Du ska dock vara uppmärksam på att du ofta kan avtala det med din kreditor så du inte får helt så dåliga konsekvenser vid den uteblivna betalningen som om du bara hade ignorerat problemet. Samtidigt kan du ofta avtala att du har en avbetalningsfri månad omkring jul och under semestern i sommar, om du vet att du kommer att ha svårt att uppfylla dina betalningar här. Och det är inte pinsamt att göra det, faktiskt har långivarna anställt människor som arbetar för att hjälpa dig. Det kan hända att du kan få ett avtal om betalningsfria månader eller att du kan minska dina månadsvisa amorteringsbelopp så det passar din ekonomiska situation bättre.

Det finns ytterligare en tendens att man missar att betala flera amorteringar när man har missat att avbetala en första gång. Ofta hittar man mer och mer onödiga saker och bortförklaringar som hinder för att man kan avbetala på sitt lån. Det kan t.ex. vara att man vill köpa en ny mobiltelefon eller en större TV. Igen är det en bra idé att man här talar med sin kreditor. Man kan kanske få tillstånd att låna ytterligare lite pengar som man kan avbetala på samma villkor som man har på sitt nuvarande lån.

Om man inte kan uppfylla sina avbetalningar över en längre period riskerar man att skulden växer till en okontrollerad storlek som kommer av de extra kostnader, räntor och avgifter som läggs till. Samtidigt riskerar man att man får en betalningsanmärkning. Om detta sker blir man ekonomiska omyndig och man kan inte ens köpa en mobiltelefon i sitt eget namn. Det är därför inte en möjlighet att man bara låter sin skuld stå.

Om du redan har problem med att avbetala på din skuld är det en bra idé att du sätter dig ner och genomgår allt med din skuld. Om du har flera lån bör du undersöka om det kan betala sig för dig att lägga dina lån samman. Samtidigt kan du undersöka om du kan flytta ditt lån till en kreditor som ger dig bättre villkor och avbetalningsmöjligheter. DU ska dessutom sörja för att storleken på dina månadsvisa avbetalningar passar just din ekonomiska situation. Det är alltid bättre att kunna klara minde avbetalningar än att missa stora.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *