Nu börjar det närma sig tiden då många personer antingen ska få tillbaka pengar i skatt eller ska betala tillbaka. Därför använder jag detta inlägg på att beskriva begreppet restskatt (eller kvarskatt som det också kallas).

Det är ingen tvekan om att skatt kan vara en svår sak att hålla styr på. Det är långt ifrån alla som har 100 % koll på hur skatt egentligen fungerar. Många fumlar med skattedeklarationen och vet inte helt hur de ska göra.

Det är dock ingen tvekan om att när kalendern närmar sig mars och april så vet folk att årets deklaration trillar ner i postlådan. Det är nämligen i dessa månader som man ska få en översikt över sin restskatt. När vi talar om restskatt menar vi i princip om man ska ha pengar tillbaka eller betala tillbaka i skatt.

Sättet det fungerar är att Skatteverket bedömer om du betalat för mycket eller för lite i skatt. Har du betalat för mycket i skatt får du tillbaka pengar från Skatteverket. Om du däremot har betalat för lite i skatt ska du betala det resterande beloppet till Skatteverket.

Om du ska betala tillbaka pengar till Skatteverket är det tal om restskatt. Det är en god idé att betala tillbaka din restskatt direkt då det annars kommer räntor på beloppet och förseningsavgifter om du betalar in försent.

Det är därför en god idé att betala in restskatten så snabbt som möjligt, även om många frestas av tanken att låta restskatten köra vidare till nästkommande skatteår. Men om du vill slippa för räntor ska du betala restskatten direkt.

Har du inte möjligheten att betala restskatten har du alltid alternativet att låna pengar av en privat långivare. På det sättet kan du betala din restskatt direkt och slippa för dag-till-dag ränta och istället då en fast ränta på ett lån. Oavsett hur du tänkt dig att göra, så är det smartast att betala restskatten direkt.