Bruttovinst är faktiskt ett mycket intressant ord, då det rent tillfälligt rymmer en av de mest intressanta sakerna, som vi alla lägger stor vikt vid, när vi gör en affär.

Därmed har jag redan avslöjat att begreppet har med handel att göra, och det är inte helt fel. Normalt sysselsätter vi oss med lån av alla olika sorter här på sidan, men i detta inlägg kommer fokus att vara på bruttovinst.

Bruttovinst kanske egentligen är fel ord

Bruttovinst borde egentligen heta bruttodifferens, då det är det, som begreppet handlar om. Bruttovinst är skillnaden i kronor och ören på vad du har köpt en vara för och vad du har sålt varan för. Det kan till exempel vara en aktie.

Låt oss exempelvis anta som ett simpelt exempel, att man köper en aktie för 1000 kronor, och säljer den för 2000 kronor. I just denna affär är bruttovinsten 1000 kronor – det vill säga att du ska ta beloppet som du har sålt varan/produkten/saken för och dra av summan som du gav för den. På det sättet får du fram bruttovinsten.

När är bruttovinst relevant?

Bruttovinst kan självklart vara relevant att veta något om när det gäller köpa och sälja. Det ger ju sig själv, att när du säljer en vara, så är du intresserad av att tjäna pengar på den, om det överhuvudtaget är möjligt.

Men också när du har med lån att göra, kan bruttovinst vara inblandad om du till exempel räknar ut differensen mellan lånets kostnader och vinst, i förhållande till vad du har fått av ditt lån i sin helhet.

Du kan också räkna ut din bruttovinst i procent så att du kan räkna ut hur många procent du har tjänat eller förlorat. Det kan du göra på Google, om du har lust till det. Det viktigaste är att få klart för sig vad bruttovinst är.