De flesta av oss känner till termer som privatlån, lån utan säkerhet, mikrolån osv. Men jag har sett en tendens att många inte känner till ordet blancolån och därför blir nervösa när jag nämner ordet för dem. Detta beror helt enkelt på okunskap och inget annat.

Om du inte känner till termen eller ordet blancolån är det förståeligt att du känner dig otrygg då du blir presenterad för det för första gången.

Om du t.ex. står i en situation där du ska låna pengar, men inte helt vet vilket slags lån du ska välja kan du snabbt bli skrämd av lån som du omedelbart inte känner till.

Två termer samma typ av lån

Men faktum är att du troligtvis redan känner till blancolån. Du vet bara inte om vad det är blancolån står för. I yrkestermer heter det blancolån, men i vardagligt tal är det många som helt enkelt väljer att kalla det för privatlån.

I detta blogginlägget kommer jag att förklara vad ett blancolån/privatlån är, så du aldrig hamnar i en situation igen där du blir förvirrad av dessa två termer.

Ett privatlån är ofta ett lån som man tar i sin bank eller på ett finansinstitut. När du t.ex. tar bolån eller billån på ett av dessa ställen ska du ofta ställa säkerhet för lånet. Det kan t.ex. vara i  ditt hus eller i din bil.

Med det menas att om du inte har möjligheten att betala tillbaka på ditt lån har banken möjligheten att kräva deras pengar genom att sälja antingen ditt hus eller din bil.

Det är en trygghet för banken i en tid där det tyvärr finns många som inte har möjligheten för att betala av på deras lån.

Skillnanden med ett blancolån/privatlån är att du inte ställer någon säkerhet till förfogande för banken. Den ända säkerheten de har är att du har en lön, som du kan betala av lånet med.

När det kommer till blancolån/privatlån behöver du inte redogöra för vad du har tänkt att använda pengarna till. Du riskerar alltså inte att ditt hus eller din bil plötsligt blir såld om du inte kan betala på dina amorteringar.

Dock ska du vara beredd på att du kommer att få betala lite högre ränta och avgifter jämfört med ett billån eller bolån.

Det är så att säga priset du betalar för att du inte ska ställa säkerhet.

Vissa bankrådgivare och ekonomer kommer helt säkert att avråda dig att teckna ett blancolån just på grund av de högre räntorna, men om man tänker på vad finansieringsbolagen egentligen erbjuder dig är det ju inte helt orättvisa krav som de ställer.

De sätter faktiskt deras kredit på spel genom att inte kräva att du ska ställa säkerhet. Det är ett faktum som man ska ta med i sina överväganden innan man säger nej till ett privatlån/blancolån.

För- och nackdelar med blancolån

Personligen tycker jag själv att det finns  både fördelar och nackdelar med blancolån/privatlån. En av fördelarna med blancolånet ar att du kan låna pengar utanför din hembanken. Du behöver inte att blanda in din bankrådgivare i alla dina pengaärenden.

Det kan vara en fördel att skilja några av sakerna åt. På så vis har du inte alla dina pengar knutet till en bank. En fördel med bolån är självklart att du får lite lägre ränta och avgifter.

Så om du vet att du kommer att ha det svårt att betala högre räntor och avgifter kan ett bolån göra det månadsvisa avbetalningsbeloppet lite mindre.

Det finns alltså många saker som spelar en roll när du ska välja mellan ett bolån och ett blancolån. Du kan inte bara ta ett beslut utifrån din magkänsla.

Det kräver att du sätter dig och reder ut vad du har för behov, hur lång löptid du vill ha och hur mycket du behöver att låna.

Vill du snabbt får erbjudande på bästa möjliga ränta på blancolån/privatlån rekommenderar jag att du läser den här artikeln om hur du hittar sveriges bästa låneförmedlare.

Du ska alltså göra några klara överväganden om hur din ekonomiska situation ser ut nu och hur den kommer att se ut på längre sikt. Så även om det verkar omöjligt måste man försöka att se in i framtiden när man ska välja mellan ett blancolån och ett privatlån.