Kommer du ihåg känslan första gången du skulle flytta hemifrån. De flesta unga startar med att flytta in i en lägenhet när de flyr från nästet, då de flesta inte har råd med ett stort dyrt hus att börja med. De flesta väljer också att hyra deras första lägenhet av samma grund som att de inte flyttar in i ett hus.

Men även om många har sparat ihop till utgifterna i förbindelse med deras första hem är det fortfarande många som blir överraskade över hur dyrt det kan vara att flytta hemifrån. Mitt i all spänning och nya upplevelser glömmer man att det ska läggas mycket pengar på bordet i förbindelse med en flyttning. De flesta har satt pengar åt sidan till möbler och annat nödvändigt, men överraskande många unga vet inte att man oftast ska betala en deposition för att flytta in i en lägenhet.

En deposition är hyrvärdens försäkring för att lägenheten kan återställas efter en frånflyttning i tillfällen av att det skett skador eller slitning. Vissa hyrvärdar väljer också att man ska göra en förskottsbetalning av tre månaders hyra. Detta är hyrvärdens försäkring på att de får den intäkten om det sker en flyttning före avtalad tid.

Det är dock inte alla unga som är medvetna om detta och därför blir många också ekonomiskt överraskade när det i hyreskontraktet står ett större belopp än de räknat med. Jag blev själv väldigt chockad då jag för första gången såg mitt hyreskontrakt.

Jag hade sparat samman en hel del pengar men då jag både skulle betala deposition och förskottsbetalning på tre månaders hyra insåg jag att jag inte var i närheten av att ha sparat tillräckligt med pengar. Allt som allt skulle jag punga upp 40.000 kr och det var inte pengar som jag hade ståendes på mitt konto på dåvarande tidpunkt. Plötsligt var goda råd dyra och mina föräldrar hade redan varit snälla och donera några nya möbler till mig så de hade inte råd att låna pengar till mig.

Resultatet för mig blev att jag var tvungen att vänta ett år med att flytta. Jag hade helt enkelt inte möjligheten att få tag i de pengarna, så istället fick jag spara och vänta tills jag hade råd. Jag kan avslöja att det året nog var det längsta året i mitt liv.

Jag var redan inställd på att flytta hemifrån och då den drömmen inte blev till verklighet var jag helt klart besviken. Därför har jag nu gjort en insats för att lära mina barn att de ska spara ihop så mycket de kan, även om det verkar lustigt att en 14 åring redan sparar till en framtida lägenhet.

Mina barn är dock inställda på att de ska spara samman. Men om de inte lyckas spara ihop hela beloppet innan de ska flytta finns det som tur är en lösning som ska förhindra dem från att vänta i lång tid på att flytta hemifrån. De har idag nämligen möjligheten för att låna pengar till deras deposition om de skulle behöva det.

Då jag flyttade hemifrån för många år sedan hade jag endast möjligheten att låna pengar i banken och på den tiden tyckte banken inte att jag skulle låna pengar till depositionen. Men nu finns det lyckligtvis många långivare som är oberoende av banker och om det skulle visa sig att mina barn inte har råd med en deposition kommer jag rekommendera dem att låna pengar av dessa oberoende finansieringsbolag.

Fördelarna här är att mina barn inte behöver att redogöra för vad de ska använda pengarna på, de kan låna precis det beloppet som de behöver och de får pengarna snabbt från långivaren och behöver därför inte vänta på att flytta liksom jag blev tvungen att göra. Jag kommer att rekommendera mina barn att utnyttja dessa oberoende långivarna för att jag utgår från att bankerna fortfarande inte tycker att lån till deposition inte är en bra orsak för att låna pengar.

På senare tid har jag även börjat att flytta fler och fler av mina pengaärenden bort från banken och över till andra finansieringsinstitut. Mest av allt tycker jag inte om bankens fördömande åsikter om folk som ska låna pengar. Jag försöker därför lära mina barn att banken inte alltid är ens vän och det är just därför jag kommer att rekommendera dem att låna pengar på andra ställen när de en gång ska börja låna pengar.

Även om jag önskar att mina barn ska spara samman pengar är jag realistisk och jag vet att det kan vara svårt att hinna med att spara så mycket pengar när man också vill leva ett liv samtidigt. Därför är ett lån till depositionen i förbindelse med en flyttning en bra idé om man frågar mig.