Kreditkort är en förnuftig mellanlösning för dig som behöver pengar i vardagen men som inte vill låna pengar via vanliga lån. Kreditkortet är nämligen mycket mer flexibel än det vanliga lånet. Med ett kreditkort har du en kredit som du kan använda fritt om du skulle behöva det. ’

Om du inte får behovet att använda din kredit låter du bara bli och  på det sättet sparar du pengar med ett kreditkort istället för att ha ett lån där man får räntor på lånade belopp löpande hela tiden. Kreditkortet kostar endast något om man använder det. Om du inte använder ditt kreditkort är det helt gratis för dig.

Samtidigt kan du låna pengar gratis med ett kreditkort. Detta krävs att du har ett kreditkort med en kreditfri period som du utnyttjar och betalar inom en bestämd period. Gör di detta tillkommer det inga rätor på de pengar som du lånar och därför ska du endast betala tillbaka det belopp som du lånat.

Vad kan ett kreditkort göra för dig?

Kreditkortet är din möjlighet att hela tiden vara ett steg före med din framtida inkomst. Om du har ett kreditkort tillgängligt kan du nämligen använda de pengarna som du ännu inte tjänat.

När lönen går in på ditt konto kan du betala tillbaka de pengar som du har använt på ditt kreditkort. Om du inte menar att du har nog med pengar att betala tillbaka pengarna direkt kan du enkelt bara vänta med att göra det.

De flesta kreditkort har inget förfallodatum för när pengarna ska ha betalats tillbaka och du är därför inte knuten till några fasta månadsvisa avbetalningar som du ska följa. De flesta betalar ändå av på de pengar som de använt så snabbt som möjligt.

Det beror på att de flesta gärna vill hålla deras skulder så små som möjligt. Om man en månad har extra pengar kan man med fördel använda dem för att minska sin skuld. De flesta väljer att ha ett par räntefria månader varje år, där man inte behöver avbetala. Det kan t.ex. vara i sommarperioden där semestern ska betalar samt runt jul där presenter och julfesten ska betalas.

De flesta som använder ett kreditkort har det som en ekonomisk buffert. Det betyder att de endast använder kreditkortet när de inte har råd att köpa det de gärna vill ha. Kreditkortet används ofta för att betala för livsmedel i slutet av månaden. Här kan ett kreditkort nämligen vara välkommen och vara hjälpsam för att kunna upprätthålla en bra levnadsstandard även om man använt alla pengar en månad. Detta kan dessutom vara gratis att göra.

Om du betalar dina vardagliga inköp med kreditkortet i slutet av månaden kan du lätt betala tillbaka pengarna när du får lön igen. På det sättet utnyttjar du din kreditfria period och undgår helt att behöva betala räntor på de pengarna som du lånat. På vissa kreditkort har du helt upp till 3 månaders kreditfri period och du kan därför enkelt hinna med att betala ett litet överförbruk innan det kommer räntor på de lånade pengarna.

Kan jag använda ett kreditkort som ”lån”?

Ja. Om du vill låna pengar som du inte kan betala tillbaka direkt kan du med fördel göra det genom att använda ett kreditkort. I dessa tillfällen kommer du givetvis att behöva betala räntor av de lånade pengarna men kreditkort har ofta en billigare ränta än många lånetyper och därför  finns det pengar att spara om du använder ett kreditkort istället för lån när du vill köpa konsumtionsvaror.

Dessutom får man flera fördelar med alla kreditkort. Du kan ofta hitta ett kreditkort som ger rabatt på precis de saker som du använder mycket pengar på. Nedanför följer några exempel på vad man kan få rabatt på:

–          Bensin

–          Reseförsäkring

–          Avbeställningsskydd

–          Bagageförsäkring

–          Handel i diverse internetbutiker

–          Shopping i din favoritbutik

–          Flygresor

–          Hotell

–          Hyrbilar

Det finns därför bra möjligheter att du kan spara mycket pengar om du skaffar dig det riktoga kreditkortet. För många åar det en stor fördel att man själv väljer hur ofta de vill betala pengar på deras kreditkortslån. Detta ger en frihet som de inte hade kunnat få på andra ställen.

Samtidigt undgår de att pressa den dagliga ekonomin bara för att de lånat pengar. Om man inte kan betala månadsvisa avbetalningar kan man helt enkelt bara låta bli med att göra det. Det tillkommer ofta inga extra räntor om man gör det.