Att spara pengar för framtiden är något som alla borde göra. Oavsett om du sparar för en särskild sak eller händelse eller om du pensionssparar så är det faktiskt viktigt att avsätta lite pengar varje månad till sparande i olika former.

Det som är bra vid ett sparande är om pengarna faktiskt kan jobba lite för dig också, och generera lite räntor eller avkastningar på andra sätt. Ett sparande på ett helt vanligt bankkonto utan någon större ränta är alltså inte det mest optimala.

Att spara pengar utan att använda sparkonton hos de traditionella bankerna är inte svårt eller jobbigt på något sätt. Du använder dig helt enkelt i grund och botten av börsen, genom att investera pengar i olika företag och projekt.

Men då kanske du tycker att det verkar ännu svårare att investera och att det är något enbart för stressade kostymer med portfölj. Du kan inte ha mer fel. Börsen är för alla och här kommer en enkel guide för dig så att du kan komma igång med ett sparande du också.

1. Tänk långsiktigt!

För att lyckas med att tjäna pengar på börsen gäller det att ha ett långsiktigt tänkande. Börsen går upp och den går ner, aktier ökar och minskar i värde hela tiden, och ibland rasar de helt samman, eller skjuter i höjden som en raket.

Du kan inte spara eller tjäna några pengar om du inte tar tag i det hela och börjar spara eller investera. Att gå och tänka på saken ger ingen avkastning, så se till att kom igång snarast.

Har du lite ansträngd ekonomi är det bättre att spara eller investera 100 kronor per månad än inget alls, och även en låg summa per månad blir lite grann på sikt.

Börsen kan ge dig snabba och stora klipp, men det är under förutsättning att du har kapitalet och kunskapen. Är du nybörjare så är det långsiktigt du ska tänka, ju längre desto bättre.

2. Välj rätt konto att spara på.

Det finns många olika konton att spara pengar på, och hos olika banker kan de heta lite olika saker men ändå vara samma typ av konto. Ett sparkonto kan ge dig en väldigt låg ränta, men i övrigt händer inte så mycket. Andra konton kan ge en betydligt högre ränta eller avkastning.

Titta runt bland alla olika konton och depåer som finns och se vad som kan passa dig bäst. Kolla regler och skatteregler också. Det kan vara läge att välja investeringssparkonto (ISK) eller en kapitalförsäkring (KF) om du tror att avkastningen kommer att vara mer än runt 1,53 %.

Varför just den procentsatsen är för att ISK och KF schablonbeskattas med 30 % av förra årets statslåneränta medan andra sparformer beskattas med 30 % kapitalvinstskatt. Du kan alltså skatta lite mindre med ISK och KF. På Aktieskolan kan du läsa mer om ISK eller KF passar dig och din situation bäst.

3. Välj stora och stabila bolag

En förutsättning för att kunna tjäna några pengar är att investera i bolag som är stabila och har haft en stadig kurva historiskt sett. Du vill ju att bolagen du investerar dina pengar i ska gå bra och helst ha aktieutdelning till aktieägarna.

Ett bolag som det går dåligt för minskar på utdelningarna eller drar in på dem totalt, så innan du investerar en endaste krona bör du göra en lätt bakgrundskontroll av det bolag du är intresserad av. Vilka är de? Vad har de för verksamhet? Går de plus eller minus? Brukar de ha utdelningar till aktieägarna?

Det behöver inte ta så lång tid att googla fram lite resultat och information. Investmentbolag och utdelningsaktier brukar ge ganska stabila avkastningar så kolla upp det innan du bestämmer dig för det eller det företaget eller den och den portföljen.

Brukar de ha utdelningar till aktieägarna? Det behöver inte ta så lång tid att googla fram lite resultat och information. Investmentbolag och utdelningsaktier brukar ge ganska stabila avkastningar så kolla upp det innan du bestämmer dig för det eller det företaget eller den och den portföljen.

4. Indexfonder passar båda nya och rutinerade investerare

Indexfonder är en annan typ av sparande som lämpar sig väldigt bra för månadssparande. En indexfond är en fond som köper aktier till sin fondportfölj utifrån hur stora företagen är. Det innebär att en indexfond följer börsen rent generellt så går börsen upp går indexfonden upp i värde också.

Det som är bra och smidigt med just indexfonder är att de är relativt billiga. Eftersom de följer börsen så slipper du som fondägare betala för att en kostymnisse sitter och gissar vilka aktier som ska gå bra. Se till att välja indexfonder som har en bra riskspridning med ett antal olika företag i potten.

Det gamla talesättet att inte lägga alla ägg i samma korg gör sig talande när det gäller investeringar och ekonomi. Skulle en aktie minska i värde kanske en annan aktie ökar och ditt totala värde på ditt fondinnehav kan bli oförändrat eller till och med öka i värde. Att värdet ökar och minskar är fullt normalt för allt som har med börsen att göra.

5. Sprid ut riskerna genom diversifiering

Tänk på att investering alltid innebär risker. Att spara genom att investera innebär en risk, men enda sättet att spara helt utan risk är att ta dina pengar och köpa exempelvis guldtackor och gräva ner dem där ingen annan hittar dem.

Även en vanlig storbank med ett helt vanligt sparkonto utan ränta kan gå omkull och du kan förlora pengar. Det är dock ganska osannolikt att hela världens ekonomi skulle rasa på en och samma gång, så att spara i aktier, fonder och andra typer av sparande är i dagsläget det bästa du kan göra. Tänk på att de pengar du lägger på ditt sparande måste vara pengar du kan leva utan.

Du ska ha råd att förlora dem om himlen skulle falla ner. Du ska ha råd att betala ditt boende, din mat och dina andra utgifter utan att vara beroende av dessa pengar. Det är alltså överskottet av dina inkomster som kan gå till ett sparande. Det är också viktigt att du tänker långsiktigt. Att bli rik över en natt händer bara på film, aldrig i verkligheten och du måste se nyktert och realistiskt på din situation.

En person som sparar 100 kronor i månaden får inte ihop lika mycket pengar som en person som sparar 1000 kronor i månaden. Även om det är samma räntesats som beräknar avkastningen så kommer den som sparar 1000 kronor få mer pengar tillbaka.

Den som sparar eller investerar mest tar också den största risken, vilket innebär att stor investering ger antingen stor avkastning eller stor förlust. Liten investering ger liten avkastning eller liten förlust.

Ett månadssparande i en form som ger dig avkastning så som utdelningar eller räntor är en bra form av sparande, och det är väldigt lätt att komma igång. Det smidigaste är indexfonder, investeringssparkonton och kapitalförsäkringar, där du inte behöver analysera och räkna på vartenda företag du är intresserad av att investera i.

Det är ett utmärkt sätt att spara för den som vill ha lägre risk och mer spridning än den som föredrar att köpa och sälja enskilda aktier.

Det är aldrig för sent för att börja spara, så har du inget sparande är det dags att börja nu. Tänk på att 100 kronor i månaden blir en del över tid.

Lycka till!