De flesta av oss vet att det är möjligt att samla lån, något som ofta marknadsförs i flertalet medier.

Vad är då fördelarna med att göra detta?

Vad vinner du som privatperson på att ha ett större lån istället för flera små?

Fördelarna är många med att ta ett samlingslån för att lösa nuvarande lån och krediter. Det kommer påverka din privatekonomi avsevärt då du med största sannolikhet får en lägre månadskostnad.

Detta då de flesta krediter och smålån har högre ränta, samt att fakturaavgifter ofta tillkommer för varje faktura. Om du istället samlar lånen genom att lösa dem i ett större lån, kan du komma undan med en lägre ränta samt slippa flera aviavgifter varje månad.

En lägre månadskostnad för lån innebär mer pengar över till annat. Du kan till exempel påbörja ett sparande, eller spara mer ifall du redan sparar en del av din inkomst varje månad. Att ha en buffert kan vara till stor hjälp vid oförutsedda händelser, så att spara är alltid ett klokt val.

Förbättrar din kreditvärdighet

Att samla dina lån hos en och samma aktör har även andra fördelar för din ekonomi. Det påverkar nämligen din kreditvärdighet på ett positivt sätt.

Kreditvärdigheten är det som banker och långivare tittar på innan de beviljar eller avslår en låneansökan. Vilken kreditvärdighet du har beror på flera faktorer, däribland förfrågningar om lån som du har idag.

Om du samlar alla dina lån hos en och samma aktör ser det bättre ut när en kreditupplysning inhämtas om dig, än om du skulle ha fem till tio olika lån och krediter.

Att förbättra din kreditvärdighet kommer att vara positivt för framtiden, speciellt om du planerar att ta ett större lån likt ett bolån längre fram. Ju bättre kreditvärdighet du har desto lägre räntesats kan banken erbjuda dig eftersom kreditvärdigheten är ett mått på hur säker du är som långivare.

Du bör därför undersöka vilka möjligheter du har att ta ett samlingslån, som i upplägg och ansökan liknar ett vanligt privatlån. Ett privatlån, också kallat blancolån, är ett lån utan säkerhet.

Hur samlar jag enklast mina lån?

Om du vill samla dina lån till absolut bäst månadskostnad bör du jämföra lån hos en låneförmedlare. Där kan du enkelt få en översikt över vad du hade behövt betala hos ett flertal olika långivare, utan några krav på att teckna något av lånen som erbjuds.

När du använder dig av en jämförelsetjänst tas enbart en kreditupplysning som sedan delas mellan de olika långivarna, någonting som har en positiv effekt på din kreditvärdighet.

Även du som har betalningsanmärkning kan ansöka om ett samlingslån, såvida du inte har ett skuldsaldo hos Kronofogden.

Räntan på denna typ av lån skiljer sig åt beroende på din kreditvärdighet, genom att jämföra olika långivares erbjudande kan du välja det bästa erbjudandet.

När du tar ett större samlingslån kan du även få längre amorteringstid, vilket också bidrar till en sänkt månadskostnad.

Sammanfattningsvis är de största fördelarna med att samla dina lån att du: 1. Får en sänkt månadskostnad, 2. Du kan amortera längre och 3. Din kreditvärdighet förbättras och säkrar upp inför framtida lånetillfällen.

Johan Eriksson på Privatlån24 har även gjort en bra jämförelse om du ska välja Lendo eller Sambla som är läsvärd.